Povijest

Savez športova Karlovačke županije (od 21.08.2015. godine promijenio naziv u Zajednicu športova Karlovačke županije) osnovan je 01. ožujka 1996. godine na osnivačkoj Skupštini u Školskoj športskoj dvorani ”Mladost” u Karlovcu. Prvi mandat trajao je od 1996. – 2000. godine. Iz 41 izborne jedinice izvršen je odabir 38 predstavnika športskih udruga, a sjednici Skupštine je prisustvovalo 28 članova. Za predsjednika Koordinacijskog odbora za pripremu i sazivanje osnivačke Skupštine Saveza športova Karlovačke županije izabran je gospodin Ivan Belina, prvi predsjednik SŠKŽ-e bio je gospodin Krunoslav Karin, a tajničke poslove obavljala je gđa. Draženja Ljubenko – Sila. Sjednica osnivačke Skupštine trajala je 5 sati. Savez športova Karlovačke županije je dana 06. studenog 1996. godine primljen u članstvo Hrvatskog olimpijskog odbora, zajedno s još 14 županijskih Saveza na području Republike Hrvatske. Savez športova Karlovačke županije u Hrvatskom olimpijskom odboru predstavljao je gospodin Josip Perković.

Od osnutka, a temeljem Zakona o sportu Republike Hrvatske, Savez (Zajednica) športova Karlovačke županije postaje krovna sportska asocijacija Karlovačke županije, pravna, samostalna, autonomna u djelovanju, nepolitička i neprofitna sportska organizacija. U svom okrilju na području Karlovačke županije Zajednica športova Karlovačke županije skrbi o 5 gradskih sportskih zajednica, 15 strukovnih sportskih saveza, školskom sportskom savezu i športskom savezu invalida Karlovačke županije, te broji oko 290 sportskih klubova i udruga u županiji.

Glavna zadaća Zajednice je poticanje i promicanje sporta, provođenje sportskih aktivnosti djece, mladeži i studenata, sportska priprema, domaća i međunarodna natjecanja, zdravstvena skrb sportaša, sportske aktivnosti sportaša s invaliditetom, rekreativne aktivnosti građana kroz usklađeno djelovanje svih članica, te utvrđivanje i provođenje Programa javnih potreba u sportu. Finananciranje Programa i rada Zajednice osigurava se iz proračuna Karlovačke županije, a sukladno Zakonu o sportu i drugim aktima Karlovačke županije.

Zajednicu športova Karlovačke županije u novije vrijeme predstavlja gospodin Želimir Feitl, a tajničke poslove obavlja gospodin Zoran Vuičić. Predstavnik Zajednice športova Karlovačke županije u Skupštini Hrvatskog Olimpijskog odbora je gospodin Želimir Feitl, a za lokalni sport pri HOO –u ispred Karlovačke športske zajednice je gospodin Tomislav Polić.